Keputusan SPM tidak memuaskan?

Sesungguhnya hari perhitungan sudah berakhir dan anda telah menerima hakikat bahawa keputusan SPM anda tidak memuaskan !

Berikut adalah perkara – perkara yang boleh anda lakukan seterusnya …

Sekiranya keputusan SPM anda tidak seperti yang dijangkakan atau anda kekurangan beberapa subjek yang anda fikir dapat anda perolehi, anda tidak perlu merasa murung atau bersalah.

Tetapi setelah meluangkan masa untuk mengawal emosi dan dukacita anda, adalah bijak untuk anda mengawal diri sendiri semula dan membuat rancangan untuk masa depan. Lagipun, SPM hanyalah satu ujian kecil dalam skema besar hidup di dunia ini.

Berikut adalah 5 perkara yang boleh anda lakukan sekiranya keputusan SPM anda tidak begitu baik seperti yang anda jangkakan.

  1. Membuat rayuan atas gred anda

Sekiranya anda ingin memenuhi syarat kemasukan untuk kursus pra-universiti yang anda mahukan, atau jika anda fikirkan gred anda betul-betul di bawah garis batas anda boleh memohon agar kertas peperiksaan anda disemak semula.

Dengan bayaran yang ditentukan anda boleh memohon kertas peperiksaan anda disemak semula dan mudah-mudahan anda akan dapat memperoleh gred yang lebih tinggi dan justerunya membuka pintu peluang untuk menyambung pelajaran.

Untuk mengemukakan rayuan, pergi ke laman web Lembaga Peperiksaan, klik Perkhidmatan, kemudian klik Semak Semula dan kemudian klik SPM.

Anda akan menerima keputusan semakan anda dalam tempoh 2 bulan selepas tarikh akhir rayuan.

  1. Ulangi peperiksaan subjek anda

Sekiranya anda tidak yakin bahawa semakan kertas peperiksaan anda akan meningkatkan gred anda, anda boleh memilih untuk mengambil peperiksaan semula untuk mata pelajaran tertentu.

Harap maklum bahawa anda hanya boleh mendaftar untuk 3 mata pelajaran untuk Ulangan SPM melalui laman web Lembaga Peperiksaan Malaysia, iaitu:

– Matematik
– Bahasa Malaysia
– Sejarah

Sekiranya anda ingin mengambil semula kertas untuk mata pelajaran lain, anda perlu mendaftar sebagai calon persendirian SPM dan menduduki kertas peperiksaan bersama pelajar SPM tahun ini pada Februari 2022.

Pertimbangkan pilihan ini secara menyeluruh kerana anda akan memerlukan satu tahun lagi untuk memperoleh gred yang lebih baik. Pada masa itu, rakan sebaya anda mungkin sudah menyelesaikan satu tahun pengajian pra-universiti mereka.

Peringatan: Tarikh akhir untuk mendaftar SPM Ulangan biasanya dalam 2-3 minggu setelah anda menerima keputusan SPM.

  1. Mengikuti kursus diploma atau sijil

Sekiranya anda kehilangan beberapa kredit dari peperiksaan SPM anda, anda juga boleh mempertimbangkan jalan lain, seperti mengikuti kursus diploma atau sijil dan anda masih boleh menyambung kursus ijazah terpilih kemudiannya.

Kursus Diploma hanya memerlukan 3 kredit peringkat SPM. Setelah tamat kursus diploma, anda boleh maju ke tahun kedua pada peringkat yang berkaitan. Ini menjadikan keseluruhan tempoh pengajian anda serupa dengan mengambil jurusan ijazah kemudiannya.

Kursus sijil, sebaliknya, biasanya hanya memerlukan 1 kredit, asalkan anda lulus Bahasa Melayu dan Sejarah. Melengkapkan sijil akan membolehkan anda maju ke diploma dan seterusnya ke peringkat ijazah.

  1. Bekerja

Sekiranya anda merasakan bahawa menyambung pelajaran bukan pilihan anda, anda boleh mula berkerja selepas SPM.

Sebagai permulaan, anda boleh mencapai tahap kerjaya dengan mengambil pekerjaan seperti penasihat jualan, pegawai pentadbiran, eksekutif perkhidmatan pelanggan, tutor untuk pelajar sekolah rendah, kru perkhidmatan atau kru dapur, juruteknik dan pegawai pengangkutan.

Sebagai alternatif, jika anda mempunyai kemahiran kreatif atau teknikal seperti aplikasi mudah alih atau pengembangan web, penulisan, penyuntingan video dan reka bentuk grafik, anda juga ada peluang yang meluas.

Dan jika semangat keusahawanan membara dalam diri anda, mulailah perniagaan! Sama ada seni permakanan, sabun buatan tangan dan sebagainya.

Melancarkan diri anda ke dunia pekerjaan tidak bermaksud pendidikan anda berhenti di sana – sebaliknya, anda masih dapat menikmati peluang menyambung pelajaran.

  1. Hubungi Kami

Sekiranya anda terjebak di persimpangan jalan, anda boleh menghubungi kami di sini dengan menghubungi penasihat pendidikan kami. Dapatkan nasihat, bandingkan institusi dan kami akan memberi panduan dan nasihat.

Tidak menjadi masalah sama ada keputusan SPM anda baik atau tidak kerana peluang masih ada. Masih banyak perkara yang boleh anda lakukan untuk menjamin masa depan anda.

Ingin tahu kursus mana yang boleh anda ikuti ?

Dapatkan Kaunseling Universiti / Kolej secara percuma Sekarang!

Anda membenarkan kami menyampaikan maklumat anda kepada universiti atau kolej untuk khidmat nasihat.

Hubungilah kami hari ini !